M&A

Fuziunile şi achiziţiile (M&A) din domeniul Bio-farmaceutic înregistrează un salt de peste 200 miliarde USD

EY_Logo5
image_pdfimage_print
  • Companiile farmaceutice de nișă domină agenda M&A, în vreme ce companiile farmaceutice mari şi-au raționalizat portofoliile, concentrându-se asupra francizelor competitive
  • Anul 2015 va însemna o provocare pentru firmele care intenționează să crească prin achiziții, ele confruntându-se cu intensificarea competiției și cu un deficit de oferte accesibile

Chiar dacă a fost în bună parte absent din peisajul M&A în 2013, segmentul companiilor farmaceutice mari a revenit la niveluri serioase de tranzacționare în 2014, prin fuziuni şi achiziții totalizând aproape 90 de miliarde USD. Multe firme din acest segment au căutat să îşi restructureze afacerile în sensul concentrării lor şi să reducă decalajele “de creştere” a veniturilor, care sunt aşteptate să totalizeze 100 miliarde USD până în 2017.

Companiile farmaceutice de nişă au întrecut companiile mari la capitolul cheltuielilor cu fuziuni şi achiziţii, atingând nivelul de 130 miliarde USD. Această abordare agresivă a permis anumitor companii de nişă să dobândească gradul de scalabilitate necesar pentru a concura cu succes într-un mediu global în care cu presiunea pe prețuri crește constant, se arată în raportul EY – Firepower Index and Growth Gap Report 2015: Firepower fireworks.

Indexul Firepower măsoară abilitatea companiilor Bio-farmaceutice de a finanţa tranzacţii M&A pe baza forţei bilanţurilor financiare proprii şi a capitalizării lor de piaţă. Astfel, puterea de acţiune a unei companii creşte fie atunci când cresc capitalizarea sa de piaţă sau fondurile proprii, fie atunci când scade nivelul datoriilor.

Mihaela CuturescuMihaela Cuţurescu, Manager Asistenţă în tranzacţii, EY România spune: “Ne aşteptăm ca 2015 să fie un an cu o activitate robustă şi intens concurențială în ceea ce privește fuziunile şi achiziţiile în industria bio-farmaceutică, marcat de o creştere continuă a primelor de tranzacţionare. Aceasta va însemna o provocare mai ales pentru unele companii mari, care au încă nevoie de achiziţii ca să satisfacă aşteptările de creştere ale pieţei. Pentru moment, numărul ţintelor care pot oferi un impact semnificativ asupra acoperirii scăderilor de venituri – ceea ce noi numim “decalaj de creştere” – este mic. Mai mult, competiţia pentru tranzacţii s-a intensificat dinspre companiile farmaceutice de nişă şi marile companii de biotehnologie, acestea mărindu-şi forţa de acţiune.”

Alte aspecte importante evidențiate de raport:

  • Creşterea contează – În ultimii cinci ani, companiile mari de biotehnologie şi cele farmaceutice de nişă au furnizat o creștere cumulată de peste cinci ori mai mare decât creşterea companiilor farmaceutice mari.
  • Eficiența strategiilor fiscale a reprezentat cheia cu ajutorul căreia companiile farmaceutice de nişă au ţinut capul de afiş în zona achiziţiilor – Companiile farmaceutice de nişă au devenit achizitorii dominanţi în 2014 și mulţumită, în mare parte, strategiilor lor eficiente de taxe, folosind peste 50% din forţa lor de acţiune pentru fuziuni şi achiziţii. Marile companii farmaceutice au folosit doar 10% din forţa lor de acţiune pentru fuziuni şi achiziţii în aceeaşi perioadă de timp.
  • Activele mai scumpe şi scăderea forţei de acţiune determină companiile farmaceutice mari să fie extrem de selective când fac oferte – Valorile estimate de achiziție ale potenţialelor ţinte (companii cu o ţintă de vânzări pentru 2015 de peste 1 miliard USD) au crescut, în medie cu 164%, între 2011 şi 2014. Astfel de valori au făcut de neatins multe din cele mai atractive ţinte de achiziție pentru companiile farmaceutice mari, chiar dacă ele urmăreau să încheie mai multe tranzacții pentru a se putea concentra pe zonele proprii de terapie farmaceutică.

Implicaţii pentru 2015 şi pe mai departe:

  • Creşterea contează pe mai departe – Creşterile de randament ale dividendelor acordate acţionarilor de companiile de biotehnologie şi de cele farmaceutice de nişă, în combinaţie cu proiecţiile de creştere pentru piaţă în ansamblul ei, vor exercita, probabil, o presiune suplimentară asupra companiilor farmaceutice mari cu decalaje de creştere să încheie tranzacţii în 2015.
  • E foarte probabil ca primele mai mari să persiste – O concurență mai intensă pentru activele de înaltă calitate cu potențial de creștere, datorată puterii mai mari de cumpărare a companiilor farmaceutice de nişă şi a celor mari de biotehnologie, va duce la continuarea tendinței de creștere a valorii companiilor țintă şi în 2015.
  • Sunt de aşteptat tranzacţii mai bine țintite – Date fiind primele ridicate așteptate pentru activele atractive în anul 2015, fuziunile şi achiziţiile de natură transformaţională vor deveni o opţiune doar pentru câţiva cumpărători potenţiali. În consecinţă, este posibil ca firmele farmaceutice mari să-şi continue adaptările de portofoliu, în combinaţie cu achiziţii private, pentru a-şi dezvolta – sau menţine, după caz – o masă critică în ariile terapeutice cheie.
  • Activismul acţionarilor este în creştere – Creşte presiunea din partea acţionarilor pe măsură ce tot mai multe companii care au anunţat renunţări la zone neesenţiale ale afacerii în anii 2013 şi 2014 au generat valori mai mari ale rezultatelor pentru investitori.

Dat fiind climatul comercial actual, ne aşteptăm ca termenul “concentrare” să rămână cuvântul-cheie în operaţiunile din zona de tranzacţii în 2015, pe măsură ce firmele își concentrează resursele pe pieţele esenţiale, unde pot dobândi avantaje competitive sustenabile. Orice decalaje rezultante pe care companiile le identifică în mersul afacerii vor avea, probabil, un impact semnificativ asupra activităţii de tip M&A în 2015 şi dincolo de acest moment“, concluzionează Mihaela Cuţurescu.

****

 Despre EY Firepower Index

Ajuns la a treia ediție, EY Firepower Index măsoară capacitatea companiilor de a finanţa tranzacţii pe baza solidității bilanţurilor lor contabile. Raportul are la bază patru indicatori cheie: 1. Fondurile financiare (în numerar şi echivalent); 2. Datoriile existente; 3. Liniile de credit şi capacitatea de îndatorare; 4. Capitalizarea de piaţă. Modelul de analiză a implicat următoarele presupuneri: în primul rând, o firmă nu va achiziţiona ţinte mai mari de 50% din capitalizarea de piaţă curentă a companiei; în al doilea rând, raportul debt/equity al entităţii combinate generate de o tranzacţie nu poate depăşi 30%. Chiar dacă unele companii farmaceutice au efectuat achiziţii care trec dincolo de aceste limite superioare, intenţia noastră este aceea de a aplica o metodologie uniformă pentru măsurarea schimbărilor relative ale forţei de acţiune. Indicele Firepower măsoară capacitatea de a realiza tranzacţii M&A finanţate cu numerar sau prin îndatorare. Nu măsoară abilitatea de realizare a tranzacţiilor de tip acţiune-contra-acţiune. Cu toate acestea, creşterile înregistrate de preţul acţiunilor unei companii îi măresc acesteia forţa de acţiune, conform formulei de calcul a indicelui Firepower. În acest raport, companiile sunt clasificate drept farmaceutice mari, farmaceutice de nişă/generice sau biotehnologice mari, pe baza mărimii lor, a arealului geografic operaţional şi a portofoliului de produse. În cazul prezentului raport, au fost analizate 17 companii farmaceutice mari, 11 companii farmaceutice de nişă şi 12 companii mari de biotehnologie.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Share Button

Leave a Reply