Contencios fiscal

Lipsa semnăturii olografe a agentului constatator de pe procesul-verbal de constatare atrage anularea acestuia

costas_negru
image_pdfimage_print

Cosmin CostasPrin intermediul Deciziei nr. 6 din Dosarul 14/2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și a dispus în sensul admiterii plângerilor contravenționale cu consecința anulării proceselor – verbale de constatare a unei contravenții în situația în care nu poartă semnătura olografă a agentului constatator.

Instanţa a făcut aplicarea dispozițiilor art. 17 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor prin raportare la cele ale art. 4 pct 1-4 și art. 7 din Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică în motivarea deciziei.

Deși Înalta Curte a avut în vedere situația particulară a săvârșirii contravenției prevăzute la art. 17 alin. (1) din O.G. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, respectiv cazul în care contravenientul circulă fără a deţine rovinieta valabilă, soluția reprezintă una deschizătoare de drumuri, în special în domeniile în care constatarea contravențiilor se face cu ajutorul aparatelor electronice sau digitale.

Materialul a fost publicat în Newsletterul Costaș, Negru & Asociații

Share Button

Leave a Reply