Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat joi, 10 decembrie 2015, un comunicat referitor la evoluţia încasărilor ANAF în decursul anului 2015.
În primele 11 luni din 2015, veniturile în sumă de 180,57 mld lei reprezintă o depășire cu 7% (indice nominal) și cu 12, 15 mld lei (în cifre absolute) a veniturilor colectate în perioada similară a anului 2014. Încasările din TVA au fost 5, 14 mld lei (+11% indice nominal) mai mari decât în aceeași perioadă din 2014. De asemenea, raportat la programul inițial de încasări, gradul de realizare este de 104%.
În comunicat se menționează faptul că, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză, creșterea economică a fost de 3,6%, în timp ce încasările suplimentare din 2015 au crescut cu 7% față de cele înregistrate anul trecut. De asemenea, se subliniază faptul că, în perioada de creștere economică, sarcina fiscală a fost diminuată considerabil printr-o serie de măsuri care au micșorat, implicit, impactul pozitiv al creșterii economice în colectare.
Totodată, în perioada analizată, deflaţia de 1,64% a afectat nominal veniturile colectate de ANAF.
Măsurile de relaxare fiscală care au influenţat nivelul colectării sunt:
- scăderea CAS cu 5 pp
- neimpozitarea profitului reinvestit
- diminuarea taxei „pe stâlp” de la 1,5% la 1%
- creşterea vărsămintelor la pilonul II de pensii
- scăderea TVA la alimente de la 24% la 9% (se face precizarea că nu doar alimentele au beneficiat de o cotă redusă de TVA, dar şi băuturile non-alcoolice, animalele şi păsările din specii domestice, seminţele şi ingredientele alimentare, serviciile de restaurant şi catering)
Din aceste motive, plusul de venituri este, în principal, consecinţa nemijlocită a acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale.