Autori:
- Cosmin Ștefănescu, Managing Partner, Duncea, Ștefănescu & Associates
- Alexandra Vlad, Associate, Duncea, Ștefănescu & Associates
În Monitorul Oficial al României nr. 1023 din 20 octombrie 2022 a fost publicată O.U.G. nr. 140/2022 privind licenţa industrială unică („O.U.G. nr. 140/2022”).
Pe scurt, O.U.G. nr. 140/2022 reglementează aspecte precum:
- Se înființează următoarele:
- Oficiul pentru Licenţă Industrială („Oficiul”) – care acordă, modifică, reînnoieşte, suspendă sau retrage licenţa industrială unică;
- Punctul de contact unic electronic pentru licenţe industriale („PCUEL”), ca sistem informatic de utilitate publică, administrat de Oficiu.
! PCUEL devine funcţional cel mai târziu până la data de 31.12.2023.
- În funcție de nivelul de risc pe care îl presupune activitatea industrială pentru sănătatea populației, impactul asupra mediului, siguranța la locul de muncă și consumul de energie, vor exista trei clase de licențe industriale unice:
i. pentru activitate industrială cu risc ridicat;
ii. pentru activitatea industrială cu un nivel mediu de risc și
iii. pentru activități industriale cu risc scăzut. - Durata de valabilitate a licenţei industriale unice se stabileşte în funcţie de încadrarea activităţilor industriale în categoriile de risc.
! Durata minimă de valabilitate a unei licenţe industriale unice este de un an.
- O persoană juridică străină din afara Uniunii Europene sau Spaţiului Economic European poate solicita acordarea de licenţă industrială unică numai dacă a înfiinţat în România o societate sau o sucursală, conform prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990, pentru întreaga durată de valabilitate a licenţei industriale unice necesară desfăşurării activităţilor sale.
- Cererea solicitantului de licenţă industrială unică este soluţionată în cel mai scurt termen de autorităţile competente, dar nu mai mult de 180 de zile de la data la care a fost considerată valabil depusă.
- Reînnoirea licenţei industriale unice este necesară doar dacă:
i. s-au schimbat condiţiile luate în considerare la acordarea licenţei industriale unice iniţiale;
ii. au intervenit modificări ale prevederilor legale incidente;
iii. perioada de valabilitate a licenţei industriale unice a expirat.
- În situaţiile în care este necesară reînnoirea licenţei industriale unice, titularul poate folosi licenţa industrială unică deţinută până la data acordării noii licenţe.
! Titularul nu poate deţine simultan cele două licenţe unice industriale pentru aceeaşi activitate şi locaţie.
- Licența industricală unică poate fi retrasă de către Oficiul pentru Licenţă Industrială dacă:
i. titularul a intrat în faliment;
ii. titularul nu mai îndeplineşte condiţiile pentru care i-a fost acordată licenţa industrială unică. - Controalele duble sunt eliminate – este interzisă impunerea unor condiţii de acordare a licenţei industriale unice prin care se dublează cerinţele şi controalele echivalente sau comparabile ca scop, la care solicitantul licenţei industriale a fost supus deja în România.
! Prevederile O.U.G. nr. 140/2022 care reglementează acordarea, modificarea, reînnoirea, suspendarea sau retragerea licenţei industriale unice intră în vigoare la data intrării în funcţiune a PCUEL (i.e. cel mai târziu până la data de 31.12.2023).