Piața muncii

Procedura privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului

image_pdfimage_print

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 542 din data de 21 iulie 2015 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 576/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Prin aceste Norme Metodologice se stabilește:

 •  procedura pe care părintele sau reprezentantul legal al copilului trebuie să o parcurgă pentru a beneficia de o zi lucrătoare liberă pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului;
 •  modelul cererii pe care părintele sau reprezentantul legal al copilului trebuie să o depună la angajator pentru a beneficia de o zi lucrătoare liberă pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului; și
 •  modelul adeverinței care trebuie eliberată de medical de familie în vederea certificării faptului că a fost

  efectuat controlul medical al copilului.

  Astfel, pentru a beneficia de ziua lucrătoare liberă prevăzută de Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului, părintele sau reprezentantul legal al copilului depune o cerere la angajator cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de data la care a programat consultul medical al copilului.

  După efectuarea controlului medical, părintele sau reprezentantul legal al copilului are obligaţia de a se prezenta la medicul de familie al copilului cu documentele care conţin rezultatul controlului medical pentru a obține o adeverință din care rezultă efectuarea controlului medical.

  Pentru ca ziua liberă acordată să poată fi justificată, angajatul are obligația de a depune la angajatorul său adeverinţa eliberată de către medicul de familie, în termen de 5 zile lucrătoare de la data eliberării acesteia. 

Vezi întregul Legal Alert aici

Share Button

Leave a Reply