Evenimente, Fiscalitate

ANAF organizează Adunarea Generală a IOTA, la București

image_pdfimage_print

Agenția Națională de Administrare Fiscală organizează Adunarea generală a Organizației Intra-Europene a Administrațiilor Fiscale (IOTA), în perioada 7-8 iulie 2016, perioadă care coincide cu aniversarea a 20 de ani de existență a organizației.

IOTA reunește administrațiile fiscale din 46 de țări, iar România este membru cu drepturi depline din 1998. Misiunea IOTA este de a furniza un forum de discuții pe problematici fiscale pentru țările membre, promovarea cooperării între administrațiile fiscale europene si susținerea dezvoltarii acestora in acord cu nevoile fiecareia.

ANAF a deținut președinția IOTA în perioada iulie 2015-iulie 2016.

Tema evenimentului din acest an o reprezintă “Administrarea fiscală bazată pe informații”. Începând cu secolul 21, s-a constatat o creștere în complexitate și ca volum a datelor digitale, precum și a schimbului de date în societate. Administrațiile fiscale colectează, folosesc și fac schimb de cantități uriașe de date aparținând persoanelor fizice, persoanelor juridice și alte date generate de propria activitate.

Noul mediu de date oferă oportunități și beneficii uriașe pentru administrațiile fiscale, date care pot fi exploatate la maximum, și care dezvoltă cunoștințe solide și tehnologii care pot conduce la o colectare a taxelor eficientă și transparentă, la livrarea de servicii personalizate, reducând în același timp cheltuielile de conformare pentru contribuabili. Reuniunea IOTA oferă oportunitatea de a examina următoarele inițiative cu valoare pentru procesul de colectare a taxelor: – o utilizare mai bună a datelor obținute din schimbul de informații – colectarea și folosirea de informații digitale pe sectoare de activitate – analize avansate a serviciilor în vederea creșterii conformării voluntare

La eveniment participă peste 160 de delegați ai administrațiilor fiscale membre IOTA, oficiali ai Guvernului României, ai Uniunii Europene, ai OECD, ai FMI și alți reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Share Button

Leave a Reply