Fiscalitate

Noutăți la ANAF în domeniul transparenței

image_pdfimage_print

Agenția Națională de Administrare Fiscală publică pentru prima dată două rapoarte de asistență tehnică. Este vorba despre ”Raportul de asistență tehnică privind Îmbunătățirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili”, care a fost întocmit în urma vizitei experților Fondului, din 7-21 aprilie 2016. Documentul este o continuare a celor constatate în 2015, când a fost elaborat raportul privind ”Crearea condițiilor pentru reducerea gap-ului fiscal de către Direcția Mari Contribuabili”.

”Transparența este unul dintre principalele obiective ale mandatului meu. Publicarea rapoartelor FMI privind activitatea ANAF- Mari Contribuabili este un pas uriaș în această direcție. Consider că este important să avem o evaluare obiectivă a activității ANAF și ca această analiză să poată fi consultată de toți cetățenii. Așa putem înțelege mai bine complexitatea activității ANAF, problemele pe care le întâmpină instituția și soluțiile pe care le aplică pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite contribuabililor. Tocmai de aceea continuăm reforma ANAF și am început deja să implementăm recomandările din rapoarte”, precizează ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Direcția Generală de Administrare Mari Contribuabili a început să pună în practică unele măsuri de îmbunătățire a activității cum ar fi:

  • Implementarea structurilor organizatorice a DGAMC cu specializări și segmente pe sectoare de activitate;
  • Utilizarea frecventă a abordării preventive în administrarea conformării;
  • Recrutarea de personal calificat, etc.

În ultimii 5 ani, din 100 de rapoarte ale misiunilor tehnice pe administrare fiscală ale FMI doar patru au fost publicate în Danemarca, Finlanda, Italia și Polonia.

Cele două documente pot fi consultate pe site-ul ANAF la Rubrica Relații Internaționale.

Share Button

Leave a Reply