Suntem o națiune de ”proprietari de locuințe” și ne dorim confortul pe care ni-l oferă sistemele actuale de construcție și finisare a construcțiilor rezidențiale. În același timp suntem preocupați de creșterea continuă a tarifelor la utilități. Aceste două aspecte nu sunt doar pe agenda proprietarilor de clădiri industriale, comerciale, de birouri ci, cu atât mai mult, pe lista de preocupărilor personale.
Eficiența energetică activă poate fi realizată prin instalarea în locuință de echipamente și dispozitive de economisire a energiei, precum și prin controlarea acestora pentru a utiliza doar energia necesară.
Iată de ce, la început de toamnă, când este încă vreme călduroasă și mai avem câteva luni până la venirea sezonului rece, vrem să punctăm o serie de acțiuni pe care fiecare le poate face acasă pentru eficientizarea energetică a locuinței.
- Schimbați becurile tradiționale sau becurile economice de tip CFL (Compact Fluorescent Lamp) pe care le utilizați mai mult de 6 ore pe zi cu LED-uri. O astfel de sursă de iluminat utilizează cu până la 75% mai puțină energie electrică și, mai mult, are o durată de viață mai mare.
- Folosiți corpuri de iluminat cu un temporizator pentru iluminarea spațiilor deschise (curți interioare, grădini, spații de trecere sau spații pe care nu le folosiți frecvent).
- Opriți luminile atunci când nu sunt spațiile utilizate. Lumina reprezintă aproximativ 12% din factura obișnuită a utilităților rezidențiale.
- Nu lăsați computerul deschis toată ziua. Porniți computerul, monitorul, imprimanta și alte echipamente similare numai atunci când aveți nevoie de ele.
- Nu lăsați telefonul mobil sau alte dispozitive la încărcat peste noapte. Durează mult mai puțin pentru a se încărca și nu vor consuma fără rost în standby.
- Opriți cuptorul electric cu câteva minute înainte de expirarea timpului de gătire. Alimentele vor continua să fie gatite fără a utiliza electricitatea suplimentară.
- Evitați amplasarea aparatelor electrice care iradiază căldură, cum ar fi lămpile sau televizoarele, în apropierea unui termostat.
- În lunile mai calde, folosiți jaluzelele, umbrele și draperiile în partea însorită a casei pentru a menține temperatura mai scăzută a locuinței și pentru a reduce utilizarea aerului condiționat.
- Montați folie de protecție solară cu grad de transmisie UV redus pe geamuri.
- Setați temperatura frigiderului conform recomandărilor producătorului pentru a evita răcirea excesivă și pierderea de energie. Aveți grijă să nu supra-încărcați frigiderele vara deoarece acest lucru va reduce circulația de aer din interior și va determina aparatul să funcționeze mai mult.
- Nu lăsați ventilatoarele din baie sau bucătărie să funcționeze mai mult decât este necesar. Instalați temporizatoare pentru ventilatoarele din băi.
- Încălzirea și răcirea locuinței însumează aproximativ 43% din toată energia pe care o consumăm. De aceea, o casă bine izolată înseamnă o casă cu pierderi minime de energie, implicit economie la facturi. Sigilați crăpăturile sau golurile din sistemul de izolație al casei. Astfel se pot economisi până la 10% pentru costurile de încălzire a locuinței.
- O investiție într-un sistem de încălzire și răcire eficient, cum sunt pompele de căldură, vă va scuti de mulți bani în iernile grele. Aceste sisteme produc o mare parte din căldură (până la 75%), cu ajutorul aerului din mediul înconjurător, iar restul de 25% cu energie electrică.
- Curățați sau înlocuiți periodic toate filtrele aparatelor electrocasnice și de climatizare. Filtrele murdare fac ca aceste aparate să funcționeze mai mult decât este necesar și cu eficiență scăzută.
- Asigurați-vă că ferestrele se închid etanș. În cazul geamurilor termopan cu tâmplărie cu mai multe camere, realizați un reglaj al acestora cel puțin o dată pe an în scop de mentenanță.
Pe lângă toate beneficiile aduse de un consum redus de energie, un alt aspect important este responsabilitatea pe care o avem față de mediu. Respectarea unor principii de eficiență energetică conduce la scăderea costurilor dar și la un impact mai mic asupra consumului de resurse de tot felul (electricitate, apă, agent termic, etc). Cu cât se risipește mai puțină energie în locuințele noastre, cu atât vom avea costuri mai mici la factura de utilități și un comportament mai responsabil față de mediu.
Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania şi Facilities Management Services
* * *
Despre EnergyPal
Fondatorul brandului EnergyPal, dipl.ing. Lucian Anghel, are experiență în operarea și mentenanța clădirilor însumând peste 3.000.000 mp în România. Experiența acumulată în decursul a 15 ani de facility management a condus la realizarea conceptului EnergyPal de eficiență energetică, prin care clienții beneficiază de cele mai eficiente soluții de reducere a costurilor de operare a clădirilor. Echipa EnergyPal este constituită din personal cu experiență de peste 8 ani în facility management și asistență tehnică. Personalul este specializat în domeniile: smart metering, HVAC (instalații termice și de climatizare), automatizări, izolații, luminotehnică, mentenanță preventivă și predictivă. Soluțiile și tehnologiile folosite au ca rezultat reducerea costurilor de operare ale beneficiarilor, ceea ce permite finanțarea soluțiilor din economiile realizate. Aflați mai multe despre noi pe: www.energypal.ro.