Fiscalitate

Principalele modificări aduse de noul Cod Fiscal

Taxnews Tax Magazine EY
image_pdfimage_print

Legea nr. 227/2015 privind noul Cod Fiscal a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial în data de 10 septembrie 2015. Prevederile noului Cod Fiscal vor intra în vigoare, cu unele excepții, începând cu data de 1 ianuarie 2016 și aduc o multitudine de modificări față de varianta încă în vigoare a Codului Fiscal (Legea nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare). În paginile următoare am prezentat pe scurt cele mai importante dintre aceste modificări, care acoperă toate categoriile de impozite și taxe, precum și contribuții sociale, reglementate de Codul Fiscal.

Titlul I
Dispoziții generale Prevalența Codului Fiscal

A fost eliminată din cuprinsul Codului Fiscal prevederea potrivit căreia, în materie fiscală, dispozițiile acestuia prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative.

Principiile fiscalității

Au fost redefinite principiile de echitate fiscală și eficiența impunerii și a fost introdus principiul predictibilității impunerii.

Modificări privind definițiile termenilor comuni

A fost introdusă definiția entității transparente fiscal, cu/fără personalitate juridică. De asemenea, se elimină definiția asocierii fără personalitate juridică.

Citește întregul Buletin fiscal aici

Share Button

Leave a Reply