Economie

300 de milioane de euro pentru proiecte de mediu

image_pdfimage_print

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă României un împrumut în valoare de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, în perioada 2014-2020.

Contactul de finanțare a fost semnat astăzi, la Luxembourg de către ministrul finanțelor publice, Anca Dragu și de Cristian Popa, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

“Contractul de Finanțare semnat este dovada bunei colaborări dintre Romania și BEI și a sprijinului permanent acordat de bancă pentru creșterea absorbției fondurilor europene și îndeplinirea condițiilor asumate de țara noastră prin aderarea la UE. Acordăm o mare atenție mediului înconjurător și, prin acest împrumut, vom acoperi parțial contribuția bugetului de stat la proiecte în domeniul apei și apei uzate, a managementului deșeurilor, a protejării și conservării biodiversității, refacerea ecosistemelor degradate și adaptarea la schimbările climatice”, a declarat Anca Dragu, ministrul finanțelor publice.

“Prin împrumutul BEI vor fi cofinanțate proiecte prioritare cu o valoare totală de 4,5 miliarde de euro, contribuind astfel la o mai mare utilizare a fondurilor nerambursabile acordate de UE. Operațiunea va sprijini implementarea unor proiecte relevante în vederea transpunerii Directivelor cheie ale Uniunii Europene din domeniul infrastructură de apă, apă uzată și management deșeurilor, îmbunătățind astfel protecția mediului și contribuind la dezvoltarea sustenabilă, precum şi a standardelor de viață din România. Acesta este unul dintr-o serie de proiecte la care autoritățile române lucrează împreună cu Banca Europeană de Investiții, cuprinzând transporturile, energia, dezvoltarea rurală și infrastructură publică, printr-o competitivitate sporită a serviciilor”, a declarat Cristian Popa, vicepreședintele BEI.

Finanțarea BEI se acordă sub forma unui Program de Împrumut Structural. Pe lângă proiectele de infrastructură la scară largă, împrumutul BEI poate fi, de asemenea, utilizat pentru finanțarea unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor reduse, nu s-ar fi putut califica pentru o finanțare directă din partea BEI.

Acest împrumut este o continuare a sprijinului Băncii UE pentru investițiile strategice prioritare în cadrul programelor operaționale ale Uniunii Europene în România, urmând împrumutului de cofinanțare de 1 miliard de euro, din cadrul Strategiei Naționale de Referință, pentru proiecte de transport și de mediu precum și celui de 300 de milioane euro destinat Programului Național de Dezvoltare Rurală, prevăzute în perioada de programare 2007-2013.

Programul JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) prin care s-a oferit asistență tehnică de către BEI, a contribuit la elaborarea unor strategii de dezvoltare pe termen lung, selectând proiectele care vor fi implementate în cadrul acestui împrumut, garantând calitatea respectivelor proiecte.

Informații generale:

BEI este banca Uniunii Europene, instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Aceasta face posibilă finanțarea pe termen lung pentru investiții solide care să contribuie la obiectivele politicii UE.

De la începutul operațiunilor BEI în România, Banca a acordat împrumuturi în valoare totală de aproximativ 11 miliarde de euro (inclusiv împrumutul semnat astăzi), reprezentând cca. 7% din PIB-ul României estimat pe 2015.

Share Button

Leave a Reply