Opinii, Tax Magazine

Pledoarie pentru studiul aprofundat al dreptului fiscal

image_pdfimage_print

Cosmin CostasDr. Cosmin Flavius Costaş

Editor, Tax Magazine

Conform tradiţiei, la 1 octombrie 2015, viaţa marilor centre universitare se schimbă. Studenţi mai vechi sau mai noi încep să populeze sălile de curs şi seminar, cafenelele, bibliotecile, laboratoarele. Iar pentru un profesor de drept fiscal, apropierea noului an universitar naşte o inevitabilă întrebare: noi ce facem semestrul acesta pentru a înţelege dreptul fiscal?

Întrebarea e logică, pentru că ea vine într-un anumit context. Deşi numărul litigiilor fiscale a crescut de 10-15 ori în ultimul deceniu, la nivelul tuturor instanţelor – pentru că inclusiv judecătoriile soluţionează contestaţii la executare în materie fiscală – dezinteresul autorităţilor judiciare şi chiar al profesioniştilor dreptului pentru acest domeniu este major şi de notorietate. Mulţi avocaţi refuză speţele cu elemente de drept fiscal, considerându-le prea dificile, în timp ce mari societăţi de avocatură refuză să se angajeze în litigii fiscale şi se limitează la faza de consultanţă. Tocmai acest dezinteres trimite la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene întrebări preliminare informe. Pentru că avocaţii nu solicită organizarea unei şedinţe pentru prezentarea concluziilor lor, s-a ajuns în situaţia în care primul litigiu fiscal în care s-a pledat la Luxemburg a fost afacerea Salomie şi Oltean, în 2015. În cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, pregătirea auditorilor de justiţie şi a magistraţilor cu experienţă este nulă în domeniul dreptului fiscal şi al contenciosului fiscal (cel mai adesea cursurile de pregătire de câteva ore fiind înglobate în cele dedicate contenciosului administrativ). Nu e de mirare deci că, în 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează recursuri în interesul legii pentru a decide că accesoriile unei creanţe fiscale sunt şi ele de natură fiscală (per a contrario, „celebra” Curte de Apel Cluj). Cu o singură excepţie, nu există studii universitare aprofundate în domeniul dreptului fiscal în România, iar conducătorii de doctorat în domeniu sunt o rara avis.

La început de an universitar, profesorii de drept fiscal ar trebui să schimbe în primul rând atitudinea pe care le-o insuflă studenţilor. Dreptul nu se învaţă şi nu poate progresa pe bază de grile, iar dreptul fiscal cu atât mai puţin. Este convingerea mea, inclusiv în calitate de editor al revistei Tax Magazine, că studenţii trebuie învăţaţi să gândească, să dezbată, să cerceteze, să scrie, să se bată pentru argumentele lor, să asculte argumentele altora, să valorifice toate sursele şi resursele disponibile. Din unele puncte de vedere, abordarea noastră ţine încă de preistoria dreptului. Iar timpul, moromeţian spus, nu mai are răbdare cu noi. La nivelul anului 2015, amatorismul fiscal şi soluţiile de tipul „lasă c-o dăm noi cumva şi, dacă nu-i convine contribuabilului, face recurs” ar trebui să dispară.

În acest context, revista Tax Magazine se angajează să publice orice material care respectă normele publicistice şi normele de calitate ştiinţifică, în domeniul dreptului fiscal, care provine de la studenţii Facultăţilor de Drept din ţară. Este felul nostru de a spune „Da” studiului aprofundat al dreptului fiscal.

Share Button

Leave a Reply