Fiscalitate

Pachetul de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, adoptat de ECOFIN

image_pdfimage_print

Miniștrii de Finanțe din UE reuniți la Luxemburg au convenit asupra propunerii de norme împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care afectează în mod direct funcționarea pieței interne. Aceasta face parte din pachetul de măsuri privind combaterea evaziunii fiscale care urmărește un răspuns coordonat la nivelul UE la problema evaziunii fiscale și a practicilor fiscale agresive ale multinaționalelor.

Pachetul legislativ include măsuri anti-abuz ce vizează:

    1. deductibilitatea dobânzilor;
    2. impozitarea transferului de active;
    3. trecerea de la scutirea fiscală la acordarea de credite;
    4. o regulă generală anti-abuz;
    5. reguli cu privire la societățile străine controlate.

“Această directivă urmărește o protecție minimă pentru sistemele de impozitare a societăților din statele membre. Noile reguli vizează eliminarea lacunelor pe care unele companii multinaționale le folosesc pentru a evita plata anumitor impozite”, a declara Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice prezent la reuniunea ECOFIN.

Miniștrii finanțelor au discutat măsuri de întărire a Uniunii Bancare și stadiul actual al procedurilor legate de sistemul comun al taxei pe tranzacțiile financiare.

“Am subliniat în cadrul întâlnirii ECOFIN faptul că, pentru România, Uniunea Bancară constituie un pachet extrem de important la a cărui dezbatere ar trebui sa ia parte toate statele membre, nu doar cele din zona euro. În același timp, pentru a ajunge la o decizie in ceea ce privește schema europeană de garantare a depozitelor și mecanismul de sprijin pentru Fondul Unic de Rezoluție este nevoie de o analiză care să ia in calcul implicațiile asupra tuturor țărilor din UE”, susține ministrul Anca Dragu.

Un alt subiect discutat în cadrul ECOFIN s-a referit la mecanismul de taxare inversă generalizată la TVA. Propunerea Cehiei de a aplica la nivel de proiect-pilot taxarea inversă generalizată va avea implicații asupra statelor din regiune, inclusiv asupra României.

Share Button

Leave a Reply